Dubbeltänk

En blogg om amerikansk politik som följer primärvalen och presidentvalen i USA.

Sista uppdateringen inför valet

Kategori: Politik

Det har hänt så mycket sedan sist. Trump har gjort ytterligare 15 saker som skulle ha avslutat en annan politikers karriär, men det verkar trots det och trots Clintons överlägsna "ground game" i delstater där det är jämt som att det är dött lopp med några dagar kvar. Det verkar som om FBI lutar åt åtal för Clinton. Clintons opinionssiffror är i frifall, men hon leder opinionen i alla viktiga stater och det är bara dagar kvar.
 
En nagelbitare.
Detta var valet där Trump och till en mindre grad Sanders kastade ut regelboken. Tack vare en massa entuseastiska 20 åringar med mobiltelefonappar lyckades Sanders vända ett underläge i opinionsundersökningar i Michigan till en jordskredsseger.
 
Detta är valet där Trump skakade av sig hundratals miljoner dollar i negativ reklam fråm Jeb Bush och hans superPACs och bara ökade i opinionssiffrorna.
 
Det här är valet mellan de två minst omtyckta politikerna i USAs historia.
 
Så vad kan avgöre och vad skall vi titta efter?
 
Valdeltagande:.Trump måste få många förstagånsgväljare till valurnorna. Han lyckades rätt bra med detta i primärvalet. Många av Trumps väljare, även de som är i femtioårsåldern har aldrig röstat förut. Alla dessa måste gå och rösta för att Trump skall kunna vinna. Varenda nationalist, värdekonservativ och bitter Sanders-supporter behöver rösta.
 
Många vita naionalister som damen här är förstagångsväljare som dessutom valarbetar åt Trump
 
Swing States: I det amerikanska valet väljer folk sin delstats elektorer, där vinnaren nästan alltid tar hem alla elektorer. Dessa 538 elektorer väljer sedan president. I vissa stater, som Kalifornien på den demokratiska sidan och Mississippi på den republikanska sidan är opinionsglappet så stort att det andra partiet inte ens försöker vinna. Man lägger istället energi på stater där opinionsglappet är mindre. Trump behöver vinna alla Swing states och Hillary Clinton behöver vinna en. Vinner Clinton exempelvis Florida (och det resultatet får vi reda på tidigt) är det över för Trump. I mina preliminära beräkningar fick jag till 2 troliga scenarion där Clinton inte vinner en där det blev 269-269 i elektorer och en där en tredje kandidat stal elektorsröster så att ingen av de stora kandidaterna vann, mer om det härnäst.
 
Dött lopp
 
 
Mormonerna slår tillbaka.
Detta är Evan MCMullin, en mormonsk republikansk politiker från Utah. Han är liksom republikanernas förra presidentkandidat kandidat Mitt Romney Mormon.
Evan McMullin
 
Mitt Romney och republikanska mormoner är den enda betydande republikanska falangen som har varit uttalat emot Trump. Mitt Romney gick i ett sjutton minuters tal lös på Trump och kallade honom falsk, en lurendrejare och en massa andra mindre smickrande saker. Mormonerna gillar inte Trump eftersom han inte står för deras värderingar. De gillar inte hans horbockeri, hans agressiva attityd och att han förolämpar folk. Att vara känd från en dokusåpa hjälper nog inte heller. Evangeliska kristna (tänk om södermalmskyrkan skulle ha 2 miljoner anhängare i Sverige) har överseende med Trumps horbockeri och det faktum att han inte verkar kunna någonting om exempelvis bibeln på grund av att Trump, till skillnad från Clinton kommer tilsätta en domare i högsta domstolen som är emot abort. Den frågan är så viktig att man får kompromissa med sina andra värderingar.
 
Mormoner kompromissar tydligen inte med sina värderingar. Man lär sig något nytt varje dag.
 
I Utah, mormonernas starkaste fäste i USA och normalt sett en säker republikansk stat har mormonfalangen ställt upp med en kandidat mot Trump för att dela de republikanska rösterna och antingen ge Utah och därmed vatel till Clinton eller åtninstonde själa elektorsrösterna från Trump och hindra en Trumpseger. McMullen kan bli den första presidentkandidaten sedan 1968 som kammar hem elektorsröster utan att vara den officiella demokratiska eller republikanska kandidaten. Det skulle kunna se ut såhär:
 
Med Utah skulle Trump ha vunnit, men McMullen kammar hem Utahs 6 Elektorsröster.
 
Kan Libertarianerna eller de Gröna nå 5%?
Ett parti som får 5% av väljarstödet nationellt får ekonomiskt stöd och kommer nästa val inte behöva samla in en massa underskrifter för att bli valbara i alla stater. Närmast detta mål är Libertarianernas kandidat Johnsson som ligger på just 5% i opinionsundersökningarna. Steins gröna parti har ungefär hälften av detta. Förutom historiska abnormaliteter som Ross Perots kampanj  1992, George Wallace och hans rassegregationskampanj 1968 och Theodore Roosevelts "Bull Moose Party" 1912 skulle Steins och Johnssons resultat vara det bästa som andra partier än republikaner eller demokrater (eller whigs om vi nu skall vara petiga) har haft.Ralph Nader fick 2,74% av rösterna 2000 och även det anses vara ett fantastiskt resultat.
 
Det finns själ att hoppas. Demokrater i exempelvis Missisippi eller Republikaner i exempelvis Kalifornien kan, utan att riskera att påverka valresultatet rösta på vem de vill, många har sagt att de tänker göra det.
 
Jag återkommer med en analys efter valet.
 
 
Kommentera inlägget här: