Dubbeltänk

En blogg om amerikansk politik som följer primärvalen och presidentvalen i USA.

Det är över

Kategori: Politik

Kasich och Cruz kastade in handduken efter en serie överlägsna segrar av Trump. Trump är nu ensam kvar, kommer få alla resterande delegater och vinna nomineringen för det republikanska partiet. Cruz kampanj var på många vis smart och gjorde mycket med lite resurser mot en enormt välkänd motståndare, Men Trump stod emot alla attacker och lyckades få alla kritiker att sätta skrattet i halsen.
 
Tummen upp för Trumps förmåga att hantera negativ press.
 
Trump kommer nu att försöka reparera broar och ena det egna partiet. Han kommer ha lite tid till det framöver eftersom Sanders inte har gett upp. Clinton vann som bekant New York och fyra av de fem stater efter New York, men Sanders tuffar på om inget hänt och vann nu senast i Indiana. Sanders inser att varken han eller Clinton kan vinna utan superdelegater och vill ha till en omröstning på konventet.
 
Den omröstningen ser mörk ut för Sanders, eftersom Clinton har brett uttalat stöd av partihöjdare och hon kommer att ha vunnit flest stater, flest röster och flest delegater på konventet. Att Sanderskampanjen lyckas övertala superdelegaterna att rösta för honom, Hillary Clinton blir åtalad eller mördad eller en vinst med 75-25 i Kalifornien är det som kan rädda Sanders kampanj för president, men för ideologer med ett budskap, många gräsrötter som stödjer dem och  mycket pengar finns det ingen poäng att ge upp. Ralph Nader vägrade dra sig ur presidentvalet 2000, Ron Paul tog sitt budskap ända till republikanernas kongress 2012 och vägrade stödja Romney efteråt. Det finns ingen anledning för Sanders att ge upp eller att stödja Clinton. På många sätt skulle det vara ett svek mot hans väljare. Nätgalningen Alex Jones brukar säja "Resistance is victory" och det ligger någonting i det, i alla fall om ens fiende är det politiska etablissemanget.
 
Om du exempelvis i oktober förra året skulle ha sagt att Sanders i början av maj detta år skulle vunnit 18 stater, samlat in mer pengar än Clinton och fått 40% av rösterna i New York, där folk behövde registrera sig som demokrat i just oktober förra året (inga nya unga väljare som har upptäckt den i stort sett helt okände senatorn sedan dess, alltså) skulle folk vilja bli bjudna på det du uppenbarligen röker, eventuellt försöka få dig tvångsomhändertagen.
 
Resistance is victory
 
Sanders, Trumps och i vissa fall Cruz kampanjer innehåller ritningen för en framgångsrik kampanj nästa gång. Sanders, liksom Paul före honom var inte beroende av stora donatorer och hade entusiastiskt stöd av unga politiska aktivister. Trump visade, förutom att det hjälper att redan vara känd innan,  vilken politisk vinnarfråga det är att stå upp mot media och andra tyckare och de som tycker att man borde be om ursäkt. Be aldrig om ursäkt. Cruz lyckade genom ett smart utnyttjande av resurser och ett maximalt utnyttjande av de olika delstaternas regler pressa Trump. En kandidat som kombinerar allt detta nästa gång kommer kunna krossa vilket motstånd som helst. Presidentpolitik i USA kommer aldrig bli sig likt igen.
 
 
Kommentera inlägget här: