Dubbeltänk

En blogg om amerikansk politik som följer primärvalen och presidentvalen i USA.

Mellanspel: Jill Stein vädrar morgonluft.

Kategori: Politik

Detta är Jill Stein. Hon är presidentkandidat för det gröna partiet. Det gröna partiet har en progressiv plattform och har många idéer som har kommit upp i ljuset på grund av Bernie Sanders kampanj. De vill ha gratis college, fri sjukvård, hårdare tag mot storbanker och en storsatsning på alternativa energikällor, bland mycket annat.
 
Dr Jill Stein
 
Så låt oss anta att Hillary Clinton vinner på den demokratiska sidan och Donald trump vinner på den republikanska sidan. Låt oss också anta att de flesta Sanderssupportrar hellre vill att Clinton vinner än att Trump vinner, för skäl som att det finns ett antal domare i högsta domstolen som kanske trillar av pinn inom fyra år och för att garantera fortsatt aborträtt i framtiden och för att ha en chans att slå ned "citizens united" utslaget som gjorde det möjligt med obegränsade donationer till superPACs så kan man inte riskera att en konservativ president sitter de fyra åren.
 
Under dessa premisser ser det inte ut som om Jill Stein skulle ha så mycket att hoppas på, men det finns två stora ljuspunkter. Dessa har att göra med det som kallas Electoral College och en gräns på 5% av rösterna i presidentval som betyder väldigt mycket för ett "tredje" parti att komma över.
 
Så först, vad får man för att komma upp till 5%?
 
Ett parti vars kandidat får 5% i ett presidentval kommer automatiskt att hamna på röstsedlar i en massa stater. Som det är nu går mycket tid och energi för dessa partier åt till att samla namnunderskrifter för att överhuvudtaget vara valbara i 50 stater. Behöver man bara samla in namnunderskrifter i kanske 10 stater befriar det mycket tid för gräsrotsaktivister att göra annat, som dela ut flygblad, ringa till folk och knacka dörr. Det andra stora är offentlig finansiering av presidentvalskampanj, som spelar mindre roll för Demokrater och Republikaner som redan får jättemycket pengar från andra källor, men för ett grönt parti, som samlade ihop strax under en miljon 2012, skulle 9-10 miljoner i partistöd betyda väldigt mycket.
 
Electoral College
 
I presidentvalet ger alla stater olika många "elektorer" och dessa röstar sedan på en presidentkandidat. Vinner man en stat vinner man alla elektorer från den staten, att komma tvåa med 49,9% ger ingenting. Detta betyder att sandersupportrar i exempelvis Utah, som är omkring 70% republikanskt skulle kunna rösta på Jill Stein utan att riskera delstatens elektorsröster. Det spelar ingen roll för Clinton om hon får 30% av rösterna i Utah, men det spelar en stor roll för Jill Stein. Andra stater som är i stort sett helt säkra republikanska vinster är Alabama, Arkansas, Idaho, Kansas, Nebraska, Oklahoma, West Virgina och Wyoming. Det finns mycket röster att hämta där, även om Sandersdemokrater i alla stater som står och väger biter i det sura äpplet och röstar för Clinton.
 
Bonus: 2020
 
Om Hillary Clinton vinner kommer hon inte behöva gå igenom ett primärval 2020 och progressiva röster som kanske dessutom är besvikna på Clinton efter fyra år kommer att kunna gå till gröna partiet. Har man dessutom mer pengar och mer gräsrotstid att lägga på annat än namnunderskrifter skulle 2020 kunna vara ett rekordval för det Gröna partiet.
 
Andra partier
 
Det är möjligt att tänka sig att besvikna konservativa och liberala väljare på den republikanska sidan tänker likadant och röstar på exempelvis Libertarianska partiet eller Konstititutionspartiet.
 
 
Gary Johnsson kommer antagligen vara Libertarianska partiets presidentkandidat.
 
Kommentera inlägget här: