Dubbeltänk

En blogg om amerikansk politik som följer primärvalen och presidentvalen i USA.

Sanders, Cruz vinner, hoppas på "momentum"

Kategori: Politik

Sanders vann ännu ett val, denna gång Wisconsin. Han vann, som vanligt med större marginal än opinionsundersökningarna innan tydde på (14%). Detta är den Sjunde vinsten i rad för Sanders och han har nu vunnit fler delstater än Clinton. Han hoppas på att "momentum", medvind kan föra honom till en övertygande vinst i New York den 26:e april. Han hoppas också på att övertyga superdelegater att byta sida. Hans argument är 1) Din stat röstade för mig, du borde följa folkets vilja 2) Jag har större chans att slå de republikanska utmanarna i valet och 3) Jag har fler antal icke-super delegater än Clinton.
 
Mycket hänger här på steg 3. Han måste gå om Clinton i kapplöpningen om delegater. Clinton ledde för några veckor sedan med 330, En ledning som nu är omkring 220. Det går definitivt åt rätt håll.
 
Sanders supportrar hjälper gärna till med steg 1, genom att sprida information som denna på sociala media:
 
En dam vars telefon nog går varm nuförtiden.
 
Speciellt de superdelegater som är senatorer och kongressledamöter vill ju gärna bli valda igen och det kanske är en avvägning om man hellre vill snuva etablissemanget på deras kandidat eller ses som en Judas av en majoritet av ens framtida potentiella väljare. Speciellt då unga, engagerade väljare.
 
Mellan nu och New York är det ett caucusval i en liten stat, denna gång Wyoming, som Sanders antagligen kommer vinna i en jordskredsseger och dessutom kommer det ytterligare en debatt mellan Clinton och Sanders innan New York-valet. Allt detta är bra nyheter för Sanders, som just nu ligger under med 12% i opinionsmätningarna i New York, som dessutom är ett primärval där bara registrerade demokrater får rösta. Det som är positivt för Sanders är dels att glappet var 40% för några månader sedan och fortsätter att minska, dels att han brukar göra bättre ifrån sig än vad opinionsundersökningarna visar. 
 
På den republikanska sidan vann Cruz Wisconsin stort och vann nästan alla delegater från den delstaten. Han behöver fortsätta vinna på det sättet för att inte Trump skall vinna på den första omröstningen på det republikanska konventet.
 
Det republikanska etablissemangets dröm är att snuva både Trump och Cruz och nominera Kasich eller kanske någon som inte ens har deltagit i primärvalen, som exempelvis Paul Ryan, nuvarande talman i kongressen och republikansk vicepresidentkandidat förra valet. De ser valet mellan Trump och Cruz som ett val mellan pest och kolera.
 
Regel 40
 
Det finns ett litet problem. Förra gången de ville hindra en icke-etablissemangskandidat, då Ron Paul, röstade de igenom en ny regel, regel 40 som säger att man måste ha vunnit åtta delstater i primärvalet för att få vara en av kandidaterna som går att rösta på. Denna regel behöver de ändra innan röstningen och de skulle normalt sett inte vara något problem.

Denna gång kommer dock Trump och Cruz att båda uppmana sina delegater att rösta emot regeländringen, och även om en del av speciellt Trumps delegater är femtekolonnare borde de tillsammans inte ha något problem att få till en majoritet. När de händer sitter de med skägget i brevlådan och måste välja mellan två icke-etablissemangskandidater, ironiskt nog tack vare en regel som var menad som ett sätt att stoppa icke-etablissemangskandidater.
 
En sammanfattning av det republikanska etablissemangets knipa.
 
Kommentera inlägget här: