Dubbeltänk

En blogg om amerikansk politik som följer primärvalen och presidentvalen i USA.

Insatsen stiger, Trump går på knock

Kategori: Politik

Nästa val på den republikanska sidan är ännu ett primärval, den här gången i South Carolina. Kvar i loppet är (I fallande ordning enligt opinionssiffror från South Carolina) Trump, Cruz, Rubio, Kasich, Bush och Carson. Trump leder med god marginal .
 
Trump var beslutsam or argumentationsvillig
 
I söndags hade de republikanska kandidaterna en debatt och Trump var på hugget, han avbröt mer än vanligt och hoppade på alla. Även andra kandidater attackerade varandra och kallade varandra för lögnare, men Trump gick längst och nämnde saker som republikaner normalt sett har kommit överens att inte tala om. Han sade att George Bush inte hade hållit amerikaner säkra, eftersom world-trade center attentatet hände när han var president, att Irakkriget var ett kolossalt, kostbart misstag och att Bush-administrationen ljög om massförstörelsevapen i Irak. Trump gick så långt i sin kritik att vänsterorganisationer som oede Pink prisade hands mod. Han har också gett upp allt hopp om att bli accepterad av partiet och istället dragit upp stridslinjen. Han ser att det inte finns någon stark etablissemangskandidat som kan ge honom en match och att han leder stort och om partiet försöker mygla bort hans kandidaturs framgångar kommer det leda till öppet uppror inom det republikanska partiet. Han har gett Cruz fram till valet i South Carolina att be om ursäkt för lögner om honom för att inte stämma honom på grund av att han inte är född i USA och därmed inte får bli vald till president.
 
 
På den demokratiska sidan
 
Den enda berättelsen på den demokratiska sidan handlar nu om Bernie Sanders kan öka i stöd tillräckligt snabbt för att nå och gå om Clinton i ett lopp där Clintonkampanjen har tappat fart, Närts val på den demokratiska sidan är Nevada, ett Caucusval, där Sanders har en chans att göra bra ifrån sig, även om det inte finns så mycket opinionsundersökningar att tillgå.
 
Ökade insatser
 
Antonin Scalia, en domare i USAs högsta domstol dog för några dagar sedan. Högsta domstolens är en  uppgift är att ytterst se till att lagar och domstolsdomar följer grundlagen, konstitutionen. Den har dock sedan åtminstone sedan mitt intresse för amerikansk politik började för 15 år sedan eller så varit ett forum för partipolitik och hur en domare dömer är ofta 90% förutsägbart beroende på vilket parti den presidenten som tillsatte hen tillhör.
 
Jag synar och höjer med högsta domstolen.
 
Just nu sitter en demokratisk president, och balansen bland de åtta resterande högsta domarna är 4-4. Den just nu republikanska senaten kommer antagligen att blockera Obamas val med förhoppning att det blir en republikansk president snart. Det kommer att bli dramatiskt.