Dubbeltänk

En blogg om amerikansk politik som följer primärvalen och presidentvalen i USA.

Fem veckor kvar

Kategori: Politik

Elefanten är symbolen för det republikanska partiet
 
Det börjar brinna i knutarna. För tre månader sedan avfärdade journalister och politiska förståsigpåare Trumps framgångar med att det var långt kvar, att Trump skulle säga något dumt och hans kampanj skulle kollapsa. Nu fem veckor från det första caucusvalet i Iowa leder Trump med mer marginal än någonsin med runt 40% av väljarstödet, vilket är dubbelt så mycket som tvåan Cruz har. Han verkar immun mot attacker, skandaler och även de knäppaste saker han säger gör honom bara populärare.

Trump har spenderat knappt en kvarts miljon för att nå dit och har alltså massor med pengar att tillgå. Det verkar som vad som först avfärdades som ett dåligt skämt nu verkar kunna bli en realitet. Det verkar som om Trump går mot en snabb knockoutseger i det republikanska primärvalet. Tiden rinner ut.
 
Det finns endast två utmanare kvar med en chans att rå på Trump, båda av dem är 44-åriga kuban-amerikanska senatorer.
 
Rubio till vänster, Cruz till höger
 
Ted Cruz är liksom Trump en outsiderkandidat, med stöd från evangeliska kristna och den liberalistiska, anti-federala Tea Party rörelsen (de vill att staterna skall bestämma mer och federalstaten mycket mindre). Cruz har konsekvent undvikit att attackera Trump och räknar med att Trumps väljare går till honom om Trumps kampanj av någon anledning stöter på hinder. Cruz lägger också mycket pengar på att bygga upp en gräsrotsorganisation i södern och verkar räkna med en lång, bitter strid.
 
Cruz leder också i Iowa, den staten där första valet hålls, en vinst där skulle ge en enorm medvind i media och skulle kanske även tvinga etablissemanget att börja stödja honom, något som skulle avfärdats som absurt och skrattretande för ett år sedan, men Cruz kanske snart är den andra kandidaten som har en chans och eliten i partiet vil verkligen inte ha Trump som sin kandidat.
 

Har tomten En Cruz i julklapp till partiet?
 
Marco Rubio är den ledande klassiska etablisemangskandidaten. Han har runt 10% i opinionsmätningarna och ligger tvåa efter Trump i New Hampshire, val nummer två i ordningen ett par dagar efter Iowa. Rubio hoppas på att Bush, Christie, Fiorina och Kasich snart hoppar av och att deras röster skulle gå till honom. Det skulle dock ge honom ungefär 25% av rösterna, vilket inte räcker på långa vägar. han behöver också ta röster av outsiderkandidaterna Cruz, Carson eller Trump direkt, vilket inte verkar särskilt troligt.
 
På den demokratiska sidan har Bernie Sanders stadigt knappat in på Clinton, som dock fortfarande leder stort. Nationellt leder hon med mellan 15-20%, vilket helt klart är ett toppbetyg till Sanders kampanj, eftersom gapet var på över 50% i våras. Clintons ledning i Iowa är dessutom inte särskilt stor och i New Hampshire leder Sanders. Frågan är dock om inte tiden håller på att ta slut även för Sanders. Demokratiska partiet har hella tiden hållit Clinton om ryggen och har sett till att debatterna har varit få och att de har sänts på lördagnätter och andra olämpliga tider för att minimera spridning. Sanders behöver vinna antingen Iowa eller New Hampshire, helst båda, för att få den medieexponering han behöver för att nå ut dels med sitt politiska budskap, dels med budskapet att Clinton inte är oslagbar.
 
Nu gäller det, Bernie.
 
Nu återstår för Sanders att ta av silkesvantarna, slutspurta, attackera Clinton, exempelvis för hennes aggressiva utrikespolitik.
 
Den politiska välden kommer kanske att förändras i grunden om fem veckor. Kanske heter vinnarna i de första primärvalen Trump och Sanders. Miljardären mot Socialisten, där ingen av dem låter sig köpas av miljardärer via Super PACs, där ingen av dem representerar partiets elit.
 
Drömmatchen